Ekvador i Galapagos

Daleka putovanja
Putovanje avionom

Program putovanja

Ekvador je jedna od najljepših južnoameričkih zemalja koja ima sve što je potrebno za izniman razvoj turizma: visoke Ande, vulkane, amazonsku regiju, arheološke lokalitete iz vremena Inka, prekrasne kolonijalne gradove, nacionalne parkove i rajski arhipelag Galapagos. Otočje je jedno od najljepših prirodnih rezervata na svijetu s  bogatom florom i faunom; tamo je istraživao i Charles Darwin...

 

 

  1. dan :ZAGREB – AMSTERDAM-QUITO- večera

Sastanak na aerodromu 2 sata  prije leta. Polijetanje za Amsterdam u 06h25 na liniji AK1938  / slijetanje u 08h25.

Nastavak leta  za Quito na liniji KL755 u 10h00 / slijetanje u 14h45. Nakon carinskih formalnosti, prijevoz do hotela. Smještaj.Večera,noćenje

2.dan : QUITO (2850 mnm) – doručak , ručak

Nakon doručka odlazak u 22 km udaljen „Mitad del mundo“ (središte svijeta). Tu je francuska misija geodeta 1751. god. označila liniju ekvatora (po kojem je i država dobila ime). Spomenik i aleja poprsja tih ličnosti podignuta je u znak sjećanja na tu misiju. Arheološki nalazi pokazuju da su i civilizacije prije Inka i Inke prepoznavale i slavile ekvinocij, dan kada je sunce točno iznad ekvatora.Kasnije ćemo posjetiti “Ciudad Mitad del Mundo” skupinu zgrada dizajniranih da objasne važnost mjesta, kao i Etnografski muzej, koji se nalazi na samom ekvatoru. Povratak u Quito.Ručak, nakon kojeg slijedi razgled kolonijalnog povijesnog središta grada , čije ime kečuanski Qui-To znači "mjesto u središtu svijeta". Uvršten je u UNESCO-vu svjetsku baštinu 1978.god.Razgled : trg neovisnosti, predsjednička palača,katedrala, neke od mnogobrojnih crkvi iz 16. i 17. st.- medju njima crkva Sv. Franje ( najstarija u Quitu i najveći religiozni kompleks u Južnoj Americi).Prije povratka u hotel, imat ćete priliku upoznati se sa procesom proizvodnje čokolade.Jedinstvena  klima  omogućuje savršeno okružje za uzgoj najkvalitetnijeg cacaa na svijetu-Cacao Arriba. Degustacija čokolade. Povratak u hotel. Noćenje.

03.dan : QUITO- CJELODNEVNI  IZLET U OTAVALO– doručak , ručak
Doručak nakon kojeg krećete na izlet u Otavalo čija je tržnica  poznata  po zanatskim radovima i nezaobilazna je za sve posjetitelje sjevernih Anda u Ekvadoru. Pod budnim pogledom veličanstvene planine Imbabura,  pronaći ćete tišinu i harmoniju tipičnu za ovu regiju gdje se  prvenstveno govori quichua. Tržnica rukotvorina jedno je od najposjećenijih mjesta u Ekvadoru i s dobrim razlogom .  Ispunjena  je zanimljivim šarenim i ponekad rijetkim predmetima i rukotvorinama. Ne zaboravite se cjenkati, ali samo ako ste zainteresirani za kupnju.Posjetit ćete  lokalnu radionicu rukotvorina u Pegucheu. Nakon ručka, odlazak  do ekološkog rezervata Cotacachi-Cayapas gdje ćete posjetiti  interpretacijski centar sa lijepim pogledom  na lagunu Cuicocha.  Nakon pješačenja zaustavit ćete se u slikovitom kolonijalnom gradu Cotacachi (2418 mnm) , poznatom po proizvodima od kože. U poslijepodnevnim satima povratak  u Quito. Noćenje.

4.dan: QUITO – COTOPAXI – RIOBAMBA (2754mnm)-–doručak , večera

Doručak te odlazak do nacionalnog  parka Cotopaxi čija je glavna atrakcija istoimeni vulkan koji je sa svojih 5.897 m najviši aktivni vulkan na svijetu. U „Centru za tumačenje“ ćete upoznati floru i faunu parka, povijest glavnih erupcija ovog spektakularnog vulkana. U parku ima  oko 200 biljnih vrsta a i dom je  mnogim životinjskim vrstama. Nakon šetnje uz jezero Limiopungo vožnja do  Riobambe, malog grada sa oko 150.000 stanovnika. Područje na kojem se grad nalazi pripadao je nekada indijanskom narodu Puruhá. Smještaj u hotel. Večera, noćenje.

5.dan : RIOBAMBA -INGAPIRCA (3100 mnm)CUENCA (2560 mnm) – doručak , večera

Doručak. Na putu prema Ingapirci imat ćete priliku posjetiti  vidikovac Pistishi  odakle se vidi andska željeznica Đavoljeg nosa . Najveća komplikacija s kojom se suočila izgradnja transandske željeznice bio je Đavolji nos, planina s gotovo okomitim zidovima. Za prevladavanje te prepreke izgrađena je cik-cak pruga koja se uspinje više od 500 metara u manje od 12 km uz strme uspone i nizbrdice. Danas je to impresivno inženjersko djelo.
Nastavak puta do mjesta Ingapirca, najznačajnijeg arheološkog lokaliteta carstva Inka u zemlji, sagrađenog za vladavine Inke Hayana Capac (početkom 16. st.). Ovo je najvažnije mjesto Inka u Ekvadoru, gdje su se car i njegova pratnja odmarali tijekom putovanja u ovaj sjeverni dio Carstva.Ovaj hram je služio za ceremonije i rituale kulture Cañari-Inca, također je imao strateško-vojne svrhe. Nastavak vožnje  za Cuencu. Večera,noćenje.

 

 

06.dan : CUENCA – doručak , ručak

Doručak i  razgled kolonijalnog grada,izvornog naziva “Sv.Ana od 4 rijeke Cuence”. UNESCO ga je svrstao u svjetsku baštinu. Iako je na velikoj nadmorskoj visini Cuenca ima čitavu godinu ugodnu proljetnu klimu (prosjek 21C). Građena je na ostacima starog Inka naselja.Grad Cuencu od 1975. god. krasi titula interameričkog središta zanatstva i narodne umjetnosti – poznat po visokoj kvaliteti rukotvorina kao što su veziva, nakit, keramika.  Brojne crkve, kuće i palače kolonijalne arhitekture (17 st.)  grad čine pravim biserom među kolonijalnim gradovima Južne Amerike.Posjetiti ćete galeriju Eduardo Vega. On je  jedan od najcjenjenijih kreatora murala i dizajnera keramike Latinske Amerike. Doprinio je uljepšavanju javnih prostora u Ekvadoru i drugim mjestima na kontinentu. Galerija / radionica proizvodi, izlaže i nudi na prodaju bogatu ponudu umjetničkih, dekorativnih i uporabnih ručno izrađenih predmeta . Noćenje.

7.dan : CUENCA -NACIONALNI PARK EL CAJAS- GUAYAQUIL – doručak , večera

Nakon doručka spuštamo se s visina prema Guayaquilu,najvećem gradu Ekvadora. Prolazimo nacionalnim parkom El Cajas u kojem se smjenjuju kišne šume,200-tinjak jezera razbacanih među planinskim vrhovima, stjenoviti mjesečev krajolik.. Nastavljamo vožnju prema  Guayaquilu,ekonomskom središtu Ekvadora i najznačajnijoj luci. Osnovao ga je 1537. god. Francisco de Orellana. Tijekom razgleda, između ostalog, vidjet  ćete Kristalnu palaču, katedralu, park Seminario – jedino mjesto na svijetu  u kojem kopnene iguane žive u centru grada.Smještaj u hotel,večera,noćenje.

8.dan : GUAYAQUIL – OTOČJE GALAPAGOS - SANTA CRUZ -– doručak , ručak

Nakon doručka prijevoz do zračne luke. Let do Galapagosa. Stižete na otok Baltra, vrata Galapagosa. Ovaj sićušni otok bio je vojna baza tijekom drugog svjetskog rata i na njemu se nalazi glavna zračna luka otoka. Izgrađena je korištenjem najnaprednijih ekoloških tehnika za smanjenje emisija i potrošnje energije.Ovo je bila prva ekološka zračna luka na svijetu. Susret sa vašim vodičem koji će vas odvesti do rezervata El Chato.To je jedno od najboljih mjesta za promatranje velikih kornjača u njihovom prirodnom okruženju.Naići ćete i na druge životinje i ptice–zebe,bijele čaplje…Vidjet  ćete i neobične geološke formacije – vulkanske špilje nalik tunelima. Galapagos je otočje vulkanskih otoka ( 13 velikih i 17 manjih), geološki jako mlado sa velikim brojem endemskih vrsta koje je prvi izučavao Charles Darwin. Ručak . Prijevoz do hotela, noćenje

09.dan : SANTA CRUZ – cjelodnevni izlet na jedan od obližnjih otoka – doručak , ručak

Obilasci su podložni promjeni od strane Nacionalnog parka otoka.

Prijevoz do gata i vožnja do jednog od otoka. Izlet koji uključuje ručak će vam omogućiti da otkrijete fascinantnu floru i faunu arhipelaga.

otok  BARTOLOME je mladi otok, zapravo ugasli vulkan na kojem se mogu vidjeti brojni vulkanski oblici i zbog toga ga neki smatraju najljepšim u arhipelagu.To je dom tisućama morskih ptica, a odavde dolaze najpoznatije fotografije Galapagosa (šiljata stijena nastala izviranjem magme iz mora..) . Na otoku je i stanište kolonije pingvina.

otok NORD SEYMOUR, je poznat po svojim velikim kolonijama različitih vrsta ptica.Ističe se muški brzan sa svojim crvenim "vrećicama" kojima privlače ženke u vrijeme parenja;plavonogi pelikani;iguane;morski lavovi;tuljani..

otok PLAZAS je stanište jedne od najvećih kolonija morskih lavova, te žutim i crvenim kopnenim iguanama i bezbrojnim pticama

otok Santa FE je najstariji u arhipelagu.Nudeći jednu od najljepših i najzaštićenijih uvala na otocima, dom je brojnim endemskim vrstama. A vidjet ćete između ostalog morske lavove,morske iguane, divovske kaktuse..

10.dan : SANTA CRUZ-– TORTUGA BAY BEACH - doručak , večera

Doručak te odlazak  u zaljev Tortuga koji se nalazi na otoku Santa Cruz na južnoj strani. Ova lijepa plaža nazvana je po crnomorskim kornjačama  koje se ovdje gnijezde. Izvrsno je mjesto za opuštanje  i uživanje u uobičajenim vrstama aktivnosti na plaži, okružen fascinantnim  životinjama Galapagosa. To je dobro mjesto za opuštanje i sunčanje, plivanje, ronjenje ili šetnju.Važno je napomenuti da se ne možete kupati izravno s glavne plaže u zaljevu -zabranjeno je zbog jakih struja, ali to možete učiniti u obližnjoj uvali, koja je zaštićenija. Možete iznajmiti i kajake . Do zaljeva se stiže šetnjom iz Puerto Ayore, od glavnog pristaništa vodenih taksija  do staze. Cijela šetnja će trajati oko sat vremena. Staza  je dugačka otprilike 2,5 kilometara i hodanje će trajati između 30 i 45 minuta, ovisno o tempu kojim se želite kretati. Asfaltirana je , ravna i lagana, vodi kroz staro polje lave , ugodna je to šetnja, popraćena Darwinovim zebama i galapagoškim pticama rugalicama ...Ako ne volite šetnju, druga opcija je uzeti vodeni taksi  s dokova Puerto Ayora. Putovanje traje oko 20 minuta po približnoj cijeni od 15 USD po osobi u jednom smjeru.U popodnevnim satima odlazak u Istraživački Centar Charles Darwin ,sjedište  svih znanstvenih istraživanja na otočju Galapagos. Zaštita i očuvanje divovskih kornjača, morskih iguana među ostalima neki su od djelatnosti  Centra. Moći ćete  prošetati središtem  Centra gdje ćete vidjeti prostore u kojima se razmnožavaju goleme kornjače, kao i prostore u kojima se proučavaju kopnene iguane. Povratak u hotel, večera, noćenje.

11.dan : SANTA CRUZ – GUAYAQUIL – AMSTERDAM -doručak

Doručak.Slobodno do  prijevoza u zračnu luku Baltra – let za Guayaquil. Nastavak leta za Amsterdam na liniji KL751 u 20h05.

12.dan :AMSTERDAM – ZAGREB

Slijetanje u 13h20. Nastavak za Zagreb u 15h10 sa dolaskom u 17h00.

Preuzmi i pročitaj PDF dokument o putovanju:
Preuzmi PDF

Galerija

No items found.
No items found.

Karta

Trajanje putovanja:

12 dana

Datumi putovanja:

25.10.2023.

Cijena putovanja:

OD

3340,00 €
rezerviraj
MOGUĆNOSTI PLAĆANJA:
Cijena aranžmana uključuje:

avio prijevoz na ekonomskoj klasi Zagreb-Quito-Guayaquil-Zagreb, smještaj u hotelima (lokalna kategorizacija-tourist class), obroci prema programu, sve prijevoze i razglede prema programu, oprema za ronjenje,lokalne vodiče na engleskom jeziku, pratitelj puta na hrvatskom.

Cijena aranžmana ne uključuje:

zrakoplovne pristojbe cca 3.541,21 kn / 470,00 eur (točan iznos na dan pisanja karte), ulaznica za Galapagos Nacionalni park 100 USD za odrasle/ 50 USD za djecu do 12 god. (plaća se na licu mjesta), kontrolna karta za ulazak na Galapagos 20 USD (plaća se na licu mjesta), avio karta Guayaquil- Galapagos – Guayaquil
cca 4.746,73 kn / 630,00 eur ( točan iznos na dan pisanja karte).

Informacije:

Za ovo  putovanje  vrijede Opći uvjeti putovanja agencije I.T.C.d.o.o - IDK:HR-AB-01-080203269, odgovornog organizatora.

 

Organizator putovanja zadržava pravo izmjene redoslijeda programa, posebno na otočju Galapagos.

 

Preporučamo putno osiguranje – informacije u agenciji.

 

DOPLAte i popusti:
  • DOPLATA

    za manji broj (10-14 ) : 2.109,66 kn / 280,00 eur
    za jednokrevetnu sobu: 4.596,04 kn / 610,00 eur

organizator putovanja:
Odgovorni organizator: I.T.C., d.o.o., Petrinjska 9,IDK:HR-AB-01-080203269