Nepal i Butan

Daleka putovanja
Putovanje avionom

Program putovanja

1.dan : ZAGREB– DOHA

Sastanak putnika u zračnoj luci 2 sata prije leta. Preuzimanje putne dokumentacije i prijava na let za Dohu na liniji QR 218 u 16h05. Slijetanje u 23h20.

2.dan : DOHA – KATHMANDU ( 1.400 mnm) - večera

Nastavak leta za Kathmandu na liniji QR 652 u 02h00. Slijetanje u 09h00. Nakon carinskih i viznih formalnosti, prijevoz do hotela i ukoliko bude moguće smještaj u sobe (chekin od 14h00). Kratak odmor, a potom razgled grada koji je zbog brojnih kulturno-povijesnih spomenika upisan na listu svjetske baštine UNESCO-a. Na brdu, 2 km od Kathmandua, posjetit ćemo jedno je od najvažnijih budističkih svetišta i važno mjesto hodočašća u Nepalu- Swayambhunath. Sastoji se od stupe, te nekoliko različitih svetišta i hramova a poznat je i kao Majmunski hram, zbog velikog broja majmuna koji nesmetano žive na njegovom sjeverozapadnom dijelu. Posjetit ćemo Durbar square, trg u srcu grada sa nizom hramova,spomenika i drevnih palača bivših nepalskih vladara. Glavne atrakcije su Hanuman Dhoka Royal palace, veličanstveni Taleju Temple (preko 40m), Kumari Ghar (rezidencija živuće Božice), hram Ashok Vinayak (posvećen gospodaru sa slonovom glavom – Ganeshu), Kal Bhairav (Bog gnjeva). Iako su na žalost, zbog nedavnog potresa mnogi hramovi ostećeni, to neće umanjiti vaš doživljaj. Povratak u hotel, večera,noćenje.

3.dan : KATHMANDU – PARO – THIMPHU (2.320 mnm) - doručak, ručak, večera

Doručak te prijevoz na aerodrom. Let za Paro sa nacionalnim prijevoznikom Druk Air. Vaš let je prikladan uvod u spektakularnu ljepotu Butana. Za vedra vremena pruža se pogled na najviše vrhove na svijetu i bujnu zelenu Paro dolinu. Prvi doživljaj iz Butana bit će hladan, čist i svjež zrak nakon izlaska iz zrakoplova. Nakon carinskih i viznih formalnosti prijevoz do glavnog grada Butana – Thimphu, koji broji oko 100.000 stanovnika. To je jedini glavni grad na svijetu bez semafora. Kratki odmor te posjet Memorial Chorten – stupa izgrađena u čast 3.kralja. Popularno je poznata i kao „najvidljiviji vjerski orijentir u Butanu“. Ručak u tradicionalnom restoranu. Navečer ćemo posjetiti Trashichhodzong, lijepu srednjovjekovnu utvrdu-samostan, koji je butansko administrativno i vjersko središte, a u kojem se nalazi i kraljevski ured. Večera

4.dan : THIMPU – PUNAKHA (1.242 mnm) - doručak, ručak, večera

Nakon doručka, posjetit ćemo nacionalnu knjižnicu u Butanu, zatim muzej narodne baštine.U njemu su izloženi različiti alati, materijali, predmeti, oprema iz ruralnih butanskih domaćinstava a koji daju dobar uvid u tradicionalni butanski način života. Slijedi nacionalni institut tradicionalne medicine koji nastoji spojiti alopatski i tradicionalni način liječenja. Ručak. Vožnja do Punakhe (glavnog grada Butana do 1955 god), preko planinskog prijevoja Dochula Pass (3.100 mnm) sa kojeg se pruža pogled na vrhove sniježnih Himalaja. Posjet tvrđavi 'Punakha dzong', zimskoj rezidenciji duhovnog vođe, sagrađenoj 1637.godine između dvije rijeke, muške 'Po Chu' i ženske 'Mo Chu', po mnogima jednoj od najljepših tvrđava u Butanu. Večera,noćenje.

5.dan: PUNAKHA – PARO (2.200 mnm) - doručak, ručak, večera

Nakon doručka posjetit ćemo hram Chimi Lhakhang na okruglom brdu pokraj Punakhe. Samostan izgrađen 1499. godine, posvećen je Lami Drukpa Kinley, također poznat kao 'Božanski Madman' ili 'Mad Saint'. On je poznat i kao svetac koji se zalagao za upotrebu falusnih simbola kao slika na zidovima.Odlazak u Paro, povijesni grad s mnogim svetim mjestima i povijesnim građevinama. U njemu se nalazi i jedina međunarodna zračna luka u Butanu. Ručak. Obilazimo nacionalni muzej Butan, jedinstvenu kružnu zgradu poznatu i kao Ta-dzong.U njemu je izloženo preko 3.000 djela butanske umjetnosti, koja pokriva više od 1.500 godina kulturne baštine.Njegova bogata građa različitih tradicija i disciplina predstavlja izvanrednu mješavinu prošlosti sa sadašnjosti i glavna je atrakcija za domaće i strane posjetitelje. Paro Dzong, također je poznat kao Ringpung Dzong, znači "Tvrđava na gomili dragulja".Ovaj impresivan dzong je najljepši primjer butanske arhitekture i jedan je od najpopularnijih i najpoznatijih dzonga u Butanu. Večera, noćenje.

6.dan :PARO - doručak, ručak, večera Nakon doručka izlet sa uključenim ručkom, ovisno o vremenskim uvjetima : Samostan Taktsang, smješten na okomitoj litici na 3.120 mnm , i oko 900 m iznad doline Paro. Najljepši i neslužbeni simbol Butana, poznat je i pod nazivom 'Tiger's Nest' (zmajevo gnijezdo). Ovaj kompleks hramova i kulturna ikona Butana, čija posebnost je izoliranost i dostupnost samo brdskim putevima, smatra se jednim od najsvetijih mjesta budističke religije. Da biste došli do samostana, potrebno je oko 5 sata hodanja (oba smjera) za prosječnu osobu, ali vrijedi svakog napora jer Taktsang predstavlja raj za fotografe. NEPAL I BUTAN 09.-17.03.2024.

ILI

Vožnja do planinskog prijevoja Chele La Pass, na nadmorskoj visini 3,988 metara, zbog čega je jedan od najviših prolaznih planinskih prijevoja u Butanu. Jednosatnom vožnjom kroz prijevoj uživati ćete u botaničkom raju i pogledu na svete planine Jomolhari i Jichu Drake. Također je obilježen stotinama zastava za molitvu koje se vijore na vjetru. Vidjeti ćete i kaskade divljih ruža i ostalog planinskog cvijeća. Nakon toga slijedi šetnja do Kila Goenpa-e, doma budističkih redovnicakoje su svoje živote posvetile molitvi i meditaciji. Sagrađen u 9. stoljeću, ovo je najstariji budistički ženski samostan u Butanu, te vas od prijevoja Chele La Pass do njega čeka ugodna šetnja nizbrdo od sat vremenea kroz prelijepu šumu. Navečer ćemo posjetiti hram Kyichu Lhakhang iz 7. stoljeća, jedan od 108 samostana koje je na Himalaji sagradio tibetanski kralj Songtsen Gampo. Povrtak u hotel, večera,noćenje.

7.dan: PARO – KATHMANDU - doručak, večera

Nakon doručka prijevoz do zračne luke i let za Kathmandu. Po slijetanju slijedi posjet Boudhanath-a, jednom od najvažnijih budističkih svetišta u Nepalu sa veličanstvenom stupom,najvećom u Nepalu i jednom od najvećih u svijetu. Slijedi posjet hramu Pashupatinath; jednom od najvažnijih hinduističkih hramova i jedan od najvećih svetišta Šive na indijskom poluotoku. Nalazi se 5 km sjevero-istočno od središta Katmandua, a sastoji se od niza hramova, ašrama, slika i natpisa koje su tijekom stoljeća podignuti uz obale svete rijeke Bagmati. Vožnja do 5 km udaljene, stare kraljevske prijestolnice Patan i njegovih brojnih hinduističkih i budističkih hramova ( na žalost neki od njih su u zadnjem potresu dosta oštećeni ). Poznat i kao grad umjetnika. Povratak u Kathmandu. Slobodno vrijeme za shoping u popularnoj turističkoj četvrti Thamel - poznatoj po svojim uskim uličicama prepunim raznih trgovina, restorana,kafića. Večera,noćenje.

8. dan : KATHMANDU – DOHA - doručak

Nakon doručka razgled stare prijestolnice Bhaktapur; prekrasanog gradića u dolini Kathmandu, sačuvao je sa svojim palačama i prelijepim kućama duh srednjovjekovlja. Dolina Katmandu je zbog brojnih kulturnopovijesnih spomenika upisana na listu svjetske baštine UNESCO-a. Jedan od spomenika je i Durbar square ,trg ispred kraljevske palače. Vidjet ćete Palaču 55 prozora sa zlatnim vratima,koju je izgradio radža Jitamitra Malla 1769. godine ; Hram Vatsala - kameni hram posvećen božici Vatsala; Kip kralja Bhupatindre Malla; Lion's Gate. Povratak u Kathmandu. Slobodno vrijeme. U večernjim satima prijevoz u zračnu luku i let za Dohu na liniji QR 647 u 17h55. Dolazak u 20h40.

9.dan : DOHA - ZAGREB

Nastavak leta za Zagreb na liniji QR 215 u 02h25. Dolazak u 06h20.

 

Preuzmi i pročitaj PDF dokument o putovanju:
Preuzmi PDF

Galerija

No items found.
No items found.

Karta

Trajanje putovanja:

9 dana

Datumi putovanja:

09.03.2024.

Cijena putovanja:

OD

2370,00 €
rezerviraj
MOGUĆNOSTI PLAĆANJA:
Cijena aranžmana uključuje:

aviokarta na ekonomskoj klasi, smještaj u hotelima 4* (lokalna kategorizacija), obroci prema programu, pratitelj na hrvatskom jeziku, lokalni vodiči na engleskom, razgledi i ulaznice prema programu, vizu za Butan (sa posredovanjem), dozvola za boravak u Butanu, jamčevinu (polica osiguranja jamčevine za turističke paket aranžmane kod Uniqa osiguranje d.d, polica br. 45-7002848930).

Cijena aranžmana ne uključuje:

aerodromske pristojbe (cca 470 eur / 3.541,21 kn – točan iznos na dan pisanja karte), letove Kahmandu – Paro i Paro – Kathmandu (cca 500 eur / 3.767,25 kn – točan iznos na dan pisanja karte), napojnice za lokalne vodiče i vozača (cca 5$ dnevno), viza za Nepal 25$ - dobiva se i plaća na ulazu u zemlju.

DOPLAte i popusti:

Cijena po osobi (minimum 15 putnika) : 2.370,00 eur / 17.856,76 kn Doplata za manji broj putnika (10-14): 190,00 eur / 1.431,55 kn Doplata za jednokrevetnu sobu: 350,00 eur / 2.637,07 kn Za rane prijave do 01.08.2023. popust: 50,00 eur / 376,72 kn

organizator putovanja:

I.T.C. d.o.o.