Tanzanija i Zanzibar PREMIUM

Daleka putovanja
Putovanje avionom

Program putovanja

1. dan: ZAGREB – ISTANBUL – KILIMANJARO/ARUSHA

Sastanak putnika s voditeljem putovanja u Zračnoj luci Zagreb dva sata prije predviđenog leta. Polijetanje zrakoplova prema Istanbulu u 9.15 sati na liniji TK1054 (Turkish Airlines). Dolazak u Istanbul predviđen je 13.25 sati po lokalnom vremenu. Nastavak leta za Kilimanjaro/Arushu na liniji TK564 (Turkish Airlines) u 19.25 sati. Dolazak u zračnu luku Arusha/Kilimanjaro predviđen je 02.40 sati po lokalnom vremenu. Po dolasku slijedi obavljanje pograničnih i carinskih formalnosti te ishodovanje vize za Tanzaniju, a potom sastanak s predstavnikom lokalnog agenta te organizirani transfer do hotela u Arushi. Prijava i smještaj u hotel. Noćenje.

2. dan: KILIMANJARO/ARUSHA – NACIONALNI PARK LAKE MANYARA

Nakon kasnijeg doručka transfer do Nacionalnog parka Lake Manyara (cca 2 i pol sata vožnje). Po dolasku smještaj u lodge i ručak. Nakon kraćeg odmora, u poslijepodnevnim satima ukrcaj u safari jeepove i početak safari avanture koje ćete se sjećati cijeli život. Lake Manyara je fantastičan big game park, park u kojem možete vidjeti mnoštvo raznovrsnih životinja. Od 329 km² nacionalnog parka Manyara, jezero pokriva oko 231 km², iako površina varira ovisno o godišnjim dobima. Jezero je vrlo plitko tako da je najveća dubina samo 3,7 metara. Iako je jezero najpoznatije po pavijanima, jezero i njegova okolica također je dom biljojedima, kao što su nilski konj, slon, impala, gnu, bradavičasta svinja i žirafa. Jezero pruža mogućnosti ornitolozima za gledanje i promatranje više od vrsta ptica. Od 1981. godine jezero je proglašeno rezervatom biosfere UNESCO-a, a čuveni pisac Ernest Hemingway svojedobno je rekao za jezero Manyara da je najljepše u Africi. Po povratku sa safarija, večera i noćenje u lodgeu.

3. dan: NACIONALNI PARK LAKE MANYARA – NACIONALNI PARK SERENGETI

Doručak i odjava iz lodgea. Slijedi vožnja jeepovima do Nacionalnog parka Serengeti (cca 4-5 sati vožnje). Put će nas voditi migracijskom rutom životinja tako da ćemo imati i usputni safari. Po dolasku u NP Serengeti, prijava i smještaj u lodge te ručak. Poslijepodne odlazak na game drive odnosno fotosafari. Područje Seronera, u središnjem Serengetiju, smješteno je izravno na putu velike migracije i nudi izvrsnu mogućnost promatranja ovog nevjerojatnog godišnjeg fenomena, kada mnogobrojne divlje zvijeri preplave prostranu ravnicu. Za razliku od drugih safari područja u Africi, Seronera odnosno Serengeti je mjesto gdje se migracija životinja može promatrati praktički preko cijele godine te je zbog toga najpopularniji i najpoznatiji safari park. Povratak u lodge, večera i noćenje.

4. dan: NACIONALNI PARK SERENGETI

Rano ujutro mogućnost fakultativnog izleta „Let balonom iznad Serengetija“ (uz doplatu). Nakon doručka u lodgeu odlazak na cjelodnevni safari. Nacionalni park Serengeti je nacionalni park osnovan još 1951. godine za potrebe očuvanja prirodnog staništa za oko 2 milijuna gnuova, 500 tisuća gazela, 250 tisuća zebri, bivola, lavova i drugih životinja. Bez sumnje je jedan od najpoznatijih utočišta divljih životinja na svijetu, koji se prostire na 14.763 km² između jezera Victoria na zapadu, jezera Eyasi na jugu i Velike rasjedne doline na istoku. Između ostalog upisan je na UNESCO popis mjesta svjetske baštine u Africi kao mjesto gdje se odvija jedno od najdojmljivijih prirodnih događaja na svijetu, godišnja seoba milijuna velikih biljojeda u potrazi za trajnijim izvorima vode, a koje prate njihovi grabežljivci. Svake godine velika krda gnuova i zebri se uputi od središnjih ravnica Serengetija prema zapadnim velikim trajnim lokvama vode. Njih prate i manja krda antilopa, elanda i topi gazela, ali i čopori lavova, pjegavih hijena i šakala, a nekoć i čopori afričkih divljih pasa. Od ostalih sisavaca na ovom području tu su još crni nosorog, afrički slon, leopard, gepard, žirafa, vodenkonj i mnogo vrsta manjih sisavaca. Jutarnji i poslijepodnevni foto safari u Nacionalnom parku Serengeti kako bismo vidjeli neke od velikih afričkih životinja. Obroci i noćenje u lodgeu.

5. dan: NP SERENGETI – NGORONGORO KRATER

Nakon doručka odjava iz lodgea te vožnja do Ngorongoro Kratera, donedavno relativno nepoznatog kratera ugaslog vulkana u sjevernoj Tanzaniji. Na 260 km² doline okružene sa 600 metara visokim zidovima kratera, u zatvorenom eko-sistemu, već stotinama godina živi više od 30 tisuća životinja, među kojima i velike afričke zvijeri - lavovi, nosorozi, slonovi, leopardi i afrički bivoli. Točan broj zebri ili antilopa nitko ne zna sa sigurnošću, jer se tim životinjama, uz lavove i leoparde, hrane i Masaiji, pripadnici ratničkog plemena kojima krater služi kao lovište. Putem ćemo se zaustaviti u selu plemena Masai i upoznati njihov način života. Po dolasku u lodge na području Ngorongoro kratera, prijava i smještaj te ručak. Slobodno vrijeme za odmor. Večera i noćenje.

6. dan: NGORONGORO KRATER

Nakon ranog doručka odlazimo prema krateru Ngorongoro. Ovo je još jedno od 8 novih svjetskih čuda, posebice zbog kaldere kratera (dno propalo urušavanjem uslijed davne erupcije) i iznimno bogatog divljeg života koji se ovdje odvija. Spustit ćemo se na dno nekadašnjeg vulkana i u vozilima s otvorenim krovom uživati u jedinstvenom panoramskom pogledu na krater. Ovo je dom za više od 120 vrsta sisavaca koji u njemu obitavaju. Nadamo se da ćemo imati priliku ponovo vidjeti i veliku petorku (Big 5), a ovo je idealno mjesto za vidjeti ugroženog crnog nosoroga i brojne nilske konje. Piknik ručak u krateru. U popodnevnim satima povratak u lodge. Večera i noćenje u lodgeu.

7. dan: NGORONGORO KRATER – ARUSHA – ZANZIBAR

Nakon doručka odjava iz lodgea. Odlazimo do grada Arusha gdje ćemo imati i ručak u lokalnom restoranu, a potom transfer do zračne luke. Po dolasku prijava na let i polijetanje zrakoplova za otok Zanzibar u Indijskom oceanu, vjerojatno jednom od najljepših područja na svijetu. Po dolasku na taj otok suprotnosti osjetit ćete da ste promijenili ambijent. Slijedi transfer od zračne luke do hotela. Prijava i smještaj, a potom slobodno vrijeme za odmor i priprema za odlazak na večeru u hotelu. Noćenje.

8. dan: ZANZIBAR - (fakultativni izlet FARMA ZAČINA i STONE TOWN)

Boravak u hotelu na osnovi polupansiona. Zanzibar - magični otok gdje je spajanje arapske, afričke i europske kulture stvorilo tempo života, kulinarski stil i slikovitu tapiseriju arhitekture, nasljeđa, mita i magije koja se ne može naći nigdje na svijetu. Arhipelag koji se smjestio nasuprot obale Tanzanije, najbolje karakteriziraju brojne prekrasne pješčane plaže sa koraljnim grebenima i magija povijesnog Stone Towna. Na Zanzibaru nećete naći velike divlje životinje, a šumoviti predjeli otoka nastanjeni su majmunima, divljim svinjama, mungosima i malim antilopama. Danas predlažemo odlazak na cjelodnevni fakultativni izlet Farma začina i Stone Town. Zanzibar je poznat i kao "Otok začina". Ovaj izlet koji uključuje posjet začinskim farmama je apsolutna preporuka za sve one koji posjećuju ovaj živopisni otok. Posjetit ćemo plantaže i manja seoska gospodarstva na kojima se sezonski uzgajaju različiti začini, tropsko voće i ljekovito bilje. Od tropskog voća tu su svakako nangka (jackfruit), ananas, mango, ljuskasta anona (sugar-apple), marakuja, kruhovac (breadfruit), rambutan, avokado, mandarina, tangerina; zatim rijetke biljke poput stabla kane, bixa orellana. Od začina možete vidjeti i degustirati klinčić, muškatni oraščić, cimet, crni papar, limunsku travu, đumbir, kurkumu, kardamon te mnoge druge. Domaćini će nam objasniti sve o začinima i njihovoj primjeni u kuhinji i kozmetici kao i o njihovim brojnim ljekovitim svojstvima. Ovdje ćete imati priliku i kupiti razne začine i ulja i to po najpovoljnijim cijenama na Zanzibaru. Svakako je dodatna vrijednost ovog izleta i upoznavanje s lokalnim stanovništvom, njihovim običajima i svakodnevnim načinom života. Odlazimo potom u Stone Town, povijesni dio glavnog grada Zanzibara, nekadašnja prijestolnica vladara i centar trgovine začina. Zbog svog povijesnog i umjetničkog značaja, glavna je atrakcija za turiste koji posjete Zanzibar, a njegova ekonomija uglavnom ovisi od aktivnosti vezanih za turizam. Arhitektura Stone Town-a uglavnom datira iz 19. st. i kroz nju možete primijetiti utjecaje različitih kultura, europske, indijske i arapske. Središte Stone Towna se sastoji od labirinta uskih uličica, prodavaonica, bazara i džamija. Ako prošećete kroz brojne gradske uličice starog grada Zanzibara, doživjet ćete jedinstvenu i autentičnu kulturu, a sigurno ćete primijetiti i da je karakteristika kuća i zgrada na Zanzibaru da imaju fino ukrašena drvena vrata, s bogatim reljefima. Također, možete posjetiti tradicionalnu tržnicu u Stone Townu i otkriti širok spektar začina, ribe i lokalne hrane. Svahili – svaka konverzacija na svahiliju započinje pozdravom. Prije nego pitate koliko nešto košta, uljudno je pozdraviti sa JUMBO! Povratak u hotel. Večera i noćenje u hotelu

9. dan: ZANZIBAR - (fakultativni izlet SAFARI BLUE)

Doručak. Slobodno vrijeme za uživanje na plaži, odmor uz hotelski bazen ili predlažemo odlazak na cjelodnevni fakultativni izlet brodom Safari Blue, ugodna plovidba na jedrenjaku, tradicionalno izrađenom ručno od mahagonija. Odlazimo do pristaništa u ribarskom selu Fumba gdje se ukrcavamo na tradicionalni arapski jedrenjak dhow. Ovo mjesto je idealno polazište za istraživanje zaljeva Menai koji je ujedno i zaštićeno oceansko područje. U zaljevu je čitav niz prekrasnih nenaseljenih otočića i pješčanih sprudova. Imat ćemo priliku roniti u jednom od najljepših dijelova Indijskog oceana bogatog koraljnim grebenima i raznolikom morskom florom i faunom. Menai Bay je poznat i po velikom broju dobrih dupina koji se tamo mogu vidjeti u svom prirodnom staništu. Slijedi ručak na otoku Kwale gdje će nam biti posluženi svježe ulovljeni riba i morski plodovi tradicionalno pripremljeni na roštilju. Nakon dana ispunjenog razgledavanjem čarobne prirode, kupanja, ronjenja i sunčanja slijedi povratak u hotel. Večera u hotelu. Noćenje

10. dan: ZANZIBAR – ISTANBUL – ZAGREB

Ranojutarnji transfer do zračne luke Zanzibar te polijetanje zrakoplova za Istanbul u 03.40 sati na liniji TK605 (Turkish Airlines). Dolazak u Istanbul predviđen je u 13.05 sati po lokalnom vremenu. Nastavak leta za Zagreb u 19.00 sati na liniji TK1055 (Turkish Airlines). Dolazak u Zagreb predviđen je u 19.10 sati.

Preuzmi i pročitaj PDF dokument o putovanju:
Preuzmi PDF

Galerija

No items found.
No items found.

Karta

Trajanje putovanja:

10 dana

Datumi putovanja:

08.01.2024.

Cijena putovanja:

OD

5299,00 €
rezerviraj
MOGUĆNOSTI PLAĆANJA:
Cijena aranžmana uključuje:

- prijevoz zrakoplovom prema programu u ekonomskoj klasi (Zagreb – Arusha/Kilimanjaro – Zanzibar – Zagreb)
- unutarnji let Arusha – Zanzibar
- zrakoplovne i sigurnosne pristojbe
- 1 komad prtljage do 23 kg koji se predaje i 1 komad ručne prtljage koji možete sa sobom ponijeti u putničku kabinu, maksimalne težine 8 kg i zbroja dimenzija do 115 cm (55x40x20)
- smještaj u hotelima i lodgevima 4*/5*
- obroci prema programu (puni pansion tijekom safarija u lodgevima, polupansion na Zanzibaru)
- transferi zračna luka – hotel – zračna luka
- razglede prema programu
- voditelja putovanja na hrvatskom jeziku
- profesionalno lokalno vodstvo za safarije i razglede na engleskom jeziku
- posjet Masai selu
- osiguranje Flying Doctors za vrijeme trajanja safarija
- lokalne pristojbe i poreze
- troškove organizacije putovanja i jamčevinu

Cijena aranžmana ne uključuje:

- doplatu za jednokrevetnu sobu 600 € (4.520,70 kn)
- dodatne obroke, usluge i izlete
- vizu za Tanzaniju 50 USD (plaćanje na licu mjesta u zračnoj luci po dolasku u Tanzaniju)
- napojnice za lokalne vodiče i vozače cca 50 USD (plaćanje na licu mjesta)
- putno osiguranje (preporučujemo)

Informacije:

Viza za Tanzaniju: Putovnica mora vrijediti najmanje 6 mjeseci od ulaska u zemlju. Vizu je moguće dobiti po dolasku u zračnu luku Arusha/Kilimanjaro u Tanzaniji uz nadoplatu od 50 USD na licu mjesta. Nije potrebno podnositi dokumentaciju, već samo popuniti formular i ponijeti fotografiju dimenzija 3,5×4,5 cm s bijelom pozadinom. Predviđeni hoteli i lodgevi: Arusha: Mount Meru Hotel 4* ili sl. Lake Manyara: Lake Manyara Serena Safari Lodge ili sl. NP Serengeti: Serengeti Serena Safari Lodge ili sl. Ngorongoro Krater: Ngorongoro Serena Safari Lodge ili sl. Zanzibar: Bluebay Beach Resort 5* ili sl. Zdravstvena zaštita: Cjepivo protiv žute groznice više nije obvezno, ali ako ste cjepivo svejedno primili, ponesite potvrdu sa sobom. Ukoliko ste u dogovoru sa svojim liječnikom odlučili uzimati lijekove protiv malarije, ponesite i njih na putovanje. Važno je znati da navedeni lijekovi ne štite 100% od malarije i mogu imati nuspojave. Savjetujemo da sa sobom ponesete lijekove za svaki slučaj – probiotike, aktivni ugljen, lijekove za prehladu, bolove ili temperaturu, lijekove za terapiju (ako ju imate), te flastere. Također, ponesite sredstvo protiv komaraca za tropska područja, kremu za sunčanje visokog zaštitnog faktora (30-50) te ostale proizvode za osobnu higijenu. NAPOMENE - U slučaju promjene cijena kalkulativnih elemenata do iznosa većeg od 1,5% organizator putovanja ima pravo na promjenu cijene aranžmana. - Kategorizacija hotela i lodgeva odgovara službenoj kategorizaciji u Tanzaniji te se može razlikovati od standarda u europskim zemljama. - Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih poslova ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr - Agencija zadržava pravo promjene vremena letova i redoslijeda programa (kada to zahtijeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti.

DOPLAte i popusti:

Fakultativni sadržaji:
- Let balonom u NP Serengeti: 500 € (3.767,205 kn)
- Blue Safari s BBQ ručkom: 100 € (753,45 kn)
- Farma začina i Stone Town: 100 € (753,45 kn)

organizator putovanja:

ICT d.o.o.